Stalking: als liefde verandert in een obsessie

Iedereen heeft wel eens van het begrip 'stalking' gehoord. Maar wanneer is er sprake van stalking? Wanneer verandert liefde in een obsessie?
Er is sprake van stalking als iemand ernstige inbreuk maakt op de privacy van zijn slachtoffer. Het gedrag van een stalker bestaat uit het volgen, achternalopen, lastigvallen en bedreigen van zijn of haar slachtoffer. Stalking komt bijvoorbeeld tot uitdrukking in het herhaaldelijk opnemen van contact en eindeloos achtervolgen.

Mogelijke gevolgen van stalking

Stalking kan leiden tot slaapproblemen, concentratiestoornissen, schrikachtigheid, angst- en paniekaanvallen. Het slachtoffer kan zich zo ernstig in zijn of haar privacy voelen aangetast dat alle levenslust verdwijnt.

In ernstige gevallen van stalking, is er vaak sprake van lichamelijk geweld of beschadiging van bezittingen. In het ergste geval worden slachtoffers gekweld door zelfmoordgedachten en zien ze verhuizen als de laatste mogelijkheid om aan hun stalker te ontkomen.

Slachtoffers van stalkers zijn vaak voormalige partners. Maar ook vage bekenden of totaal onbekende personen kunnen slachtoffer worden. Het begrip stalking werd bekend door beroemdheden als actrice Nicole Kidmann en entertainer Robbie Williams. Zij werden zoveel lastiggevallen dat dit hun levens aanzienlijk beïnvloedde.

Stalking © www.weisser-ring.de

Tips tegen stalking

Negeer de stalker

Vertel de stalker slechts één keer duidelijk dat u geen belang in hem stelt en geen contact wenst. Negeer hem vervolgens. Elke andere reactie, ook een afwijzende, versterkt de stalker in zijn gedrag.

Onderbreek de telefoonterreur

Installeer een antwoordapparaat. Zo weet u wie u belt voordat u de telefoon opneemt. Als de stalker belt, negeer hem dan. Het is belangrijk dat u uw antwoordapparaat door iemand anders laat inspreken en niet uw eigen naam noemt. Bij uw profider kunt u een geheim nummer aanvragen.

Neem geen onverwachte post aan

Laat pakjes die u niet hebt besteld, terugsturen naar de afzender.

Informeer uw familie, vrienden en collega's

Laat uw familie en vrienden weten dat u wordt achtervolgd en vraag ze om hulp. Breng ook uw collega’s op de hoogte van uw stalker. Deze kunnen gemakkelijker ingrijpen als u op uw werk wordt lastiggevallen.

Leg een dossier aan

Houd bij wanneer de stalker contact opneemt en leg de contactmomenten vast. Maak van elk bezoek, alle telefoongesprekken, alle brieven en sms’jes een notitie. In het geval van een rechtszaak kunnen deze als bewijs dienen.

Ga naar de politie

Aarzel niet de politie in te schakelen. Achtervolgt uw stalker u als u onderweg bent, zoek dan het dichtstbijzijnde politiebureau op. Dan kan de politie direct ingrijpen.

Meer over aanwezigheidsbeveiliging