Bescherm uw gegevens en uw IT-systeem

IT-veiligheidsmaatregelen zoals firewalls en antivirusprogramma’s alleen bieden onvoldoende bescherming voor uw gegevens. Gegevensdieven zijn zelden klassieke pc-hackers. Veel vaker raakt gevoelige informatie in verkeerde handen door onbetrouwbare medewerkers, indringers of door diefstal van gegevensdragers.

Als uw gegevens op straat liggen, staat niet alleen uw eigen knowhow op het spel, uw onderneming loopt ook aanzienlijke imagoschade op als bekend wordt dat de gegevens van uw klanten bij u niet veilig zijn. Richt u daarom op een combinatie van sterke mechanische bescherming en elektronische beveiliging (met alarminstallaties en videobewaking) voor een efficiënte bescherming tegen deze vorm van criminaliteit.

Klassieke vormen van gegevensdiefstal en industriële spionage

Steeds vaker worden ondernemingen getroffen door gegevensdiefstal en industriële spionage. Accountantskantoor Ernst & Young schat dat in bijna elke middenstandsonderneming gegevensdiefstal voorkomt in de meest uiteenlopende vormen.

Veel voorkomende vormen van gegevensdiefstal zijn:

 • Het uithoren en verzamelen van via de telefoon
 • Het kopiëren van bedrijfsgegevens op privé USB-sticks
 • Het branden van gegevens op cd's
 • Het kopiëren en fotograferen van belangrijke documenten

In meer dan zestig procent van de gevallen worden gegevens gestolen door (oud)medewerkers van een bedrijf.

Diefstal van gegevens door inbrekers © iStockphoto.com / Devonyu
Spionage door oneerlijke dienstverleners © iStockphoto.com / LeeTorrens

Gegevensdiefstal door inbrekers

Inbrekers hebben het vaak gemunt op de IT-uitrusting van een onderneming: computers en notebooks laten zich eenvoudig stelen en te gelde maken. Wat er vervolgens met de gegevens gebeurt, kan niet worden gecontroleerd. Het is een gevaar wat regelmatig wordt onderschat. Zelfs als gegevens op de computer zijn afgeschermd met wachtwoorden bestaat het risico op misbruik. Wachtwoorden zijn eenvoudig te kraken met tools die op het internet te vinden zijn.

Spionage door oneerlijke dienstverleners

Een ander gevaar voor uw onderneming zijn dienstverleners die uw kantoren in- en uitlopen. Schoonmakers en monteurs krijgen vaak toegang tot ruimtes die voor andere medewerkers gesloten blijven, bijvoorbeeld het kantoor van de directeur. Als een dienstverlener kwaad in de zin heeft, treft hij ideale omstandigheden en kan hij ongestoord documenten en gegevens inzien en deze kopiëren.

Zes tips waarmee u de IT-veiligheid verhoogt

 1. Maak uw medewerkers bewust
  Gegevensbeveiliging is een taak van het management. 
 2. Leg de bevoegdheden voor medewerkers vast
  Leg nauwgezet vast wie wat mag in uw organisatie. Niet elke medewerker heeft toegang nodig tot het klantenbestand, of uw CRM.
 3. Beperk activiteiten op de computer
  Beperk activiteiten zoals het kopiëren van gegevens en uploaden naar het internet op bedrijfscomputers. USB aansluitingen en CD branders worden regelmatig misbruikt. 
 4. Controleer uw bedrijfsruimtes met videobewaking
  Houd uw kantoren altijd in het oog en controleer zo wat na werktijd gebeurt in uw kantoren en bij uw kopieermachines. Let daarbij wel op de wettelijke voorwaarden voor videobewaking.
 5. Verleen toegangsautorisaties
  Met sluitinstallaties (mechanisch en elektronisch) kunt u vastleggen wie welke ruimtes mag betreden.
 6. Beveilig uw kantoor elektronisch en mechanisch
  Sterke mechanische bescherming in combinatie met een alarminstallatie en een videosysteem biedt maximale veiligheid voor uw onderneming en uw gegevens. 

ABUS-producten voor IT-veiligheid