Urlaubszeit ist Einbruchszeit © ABUS

Bescherm uw woning tijdens uw afwezigheid tegen inbrekers

Hoewel inbrekers het hele jaar door actief zijn, is de vakantieperiode, als veel mensen van huis zijn, een gunstige periode om in te breken. Voorkom daarom signalen waaraan een inbreker kan zien dat uw huis (tijdelijk) niet wordt bewoond. Een hulpmiddel is onze vakantiecontrolelijst. Als u deze adviezen opvolgt, staat u na uw vakantie niet voor nare verassingen.

Onze vakantiecontrolelijst: tien tips voor een veilige vakantie

 1. Laat uw brievenbus regelmatig legen zodat deze tijdens uw afwezigheid niet uitpuilt. Het abonnement op de krant kunt u bij de meeste uitgeverijen tijdens uw vakantie onderbreken. U kunt bijvoorbeeld uw buren vragen uw brievenbus te legen.
 2. Heeft u rolluiken? Laat deze dan via een tijdschakelklok of door uw buren regelmatig op- en neerhalen. Mocht uw huis geobserveerd worden, dan wekt dit de indruk dat uw huis is bewoond.
 3. Ook voor vensters en terrasdeuren geldt dat het goed is deze af en toe open te laten zetten. Een prettig neveneffect is dat na uw vakantie een frisse atmosfeer op u wacht.
 4. U kunt uw buren vragen om eens in de twee weken uw gras te maaien en onkruid te verwijderen. Zij zullen het op prijs stellen als u dit tijdens hun vakantie ook voor hen doet.
 5. Zorg dat er af en toe licht brandt als u van huis bent. Tijdschakelklokken of sensors die op lichtsterkte reageren, bieden uitkomst. Inbrekers hebben een hekel aan licht.
 6. Vraag uw buren uw vuilcontainer tijdens uw vakantie langs de straat te zetten. Zo lijkt het alsof u thuis bent.
 7. Kies voor een neutrale tekst op uw antwoordapparaat en zeg niets over uw vakantie.
  Eén telefoontje is voor een inbreker voldoende om te weten hoeveel tijd hij heeft.
 8. Schrijf de uitnodiging om in te breken niet op de brievenbus door een verwijzing op te hangen. De postbode zal uw buren sowieso vragen uw pakket aan te nemen.
 9. Vergeet niet extra beveiligingen te vergrendelen.
  Zelfs de beste beveiliging heeft een enkel nut als u deze niet gebruikt!
 10. Tijdens uw vakantie kunt u uw waardevolle voorwerpen en gegevens bewaren in een bankkluis. Vergeet niet om ze te fotograferen. Mocht er iets gebeuren, dan heeft u een bewijs voor de verzekering.

Wij wensen u veel plezier tijdens uw vakantie!