Sleutels: de belangrijkste verschillen

Conventionele sleutels en keersleutels, codenummers en veiligheidscertificaten, technische en wettelijke kopieerbescherming. De verschillen zijn niet altijd duidelijk. Hier leggen wij de verschillen naast elkaar.

Codenummer versus veiligheidscertificaat

Als cilinder en sleutel zijn uitgerust met een codenummer, dan bevindt de code zich op de sleutel of op de meegeleverde kaart. Als u een reservesleutel nodig hebt dan maakt uw vakhandel een nieuwe sleutel u op basis van dit nummer. Op deze manier is de kwaliteit van uw sleutels gewaarborgd: uw reservesleutel is niet zomaar een kopie, maar wordt opnieuw gemaakt.
Het voordeel van een code is dat u uw sleutel niet uit handen hoeft te geven. U geeft uw vakhandel de kaart waarmee de reservesleutel kan worden gemaakt.
Hoeveel sleutels er worden gemaakt worden op basis van één code is niet vast te stellen. Er vindt geen registratie plaats.
Veiligheidscertificaten bieden het hoogste veiligheidsniveau. Deze worden uitgegeven voor geoctrooieerde deurcilinders. Alleen degene die een certificaat bezit en dat aan het aan de vakhandel kan tonen, krijgt een reservesleutel. Zo weet u zeker dat onbevoegden uw sleutel niet kunnen namaken om zich toegang te verschaffen tot uw huis of object.

Keersleutel versus conventionele sleutel

Keersleutels zijn in tegenstelling tot conventionele sleutels aan beide zijden sluitbaar. Dit betekent dat de sleutel altijd past, ongeacht met welke zijde de sleutel in het slot wordt gestoken. Vooral bij slecht licht en voor slechtziende mensen is een keersleutel prettig in gebruik.

In tegenstelling tot veel andere sleutels heeft een keersleutel geen insnijdingen met scherpe kanten. Het dragen in de broekzak bijvoorbeeld daardoor is aangenamer.

Wende-und konventioneller Schlüssel

Technische versus wettelijke kopieerbescherming

Bij de kopieerbescherming van een sleutel bestaat onderscheid tussen technische en wettelijke kopieerbescherming. Wettelijke kopieerbescherming garandeert door middel van octrooi- en/of merkbescherming dat een sleutel niet op dezelfde manier mag worden gemaakt door andere fabrikanten. Dit betekent dat er geen identieke onbewerkte sleutels in omloop kunnen raken.

Een hoge technische kopieerbescherming stelt bovendien veilig dat de sleutel niet gekopieerd kan worden met de in de handel gangbare sleutelkopieermachines.

Let bij het kopen van een sluitcilinder op een hoge technische en wettelijke kopieerbescherming.

Meer advies over sleutels en cilinders