De juiste sleutel voor uw slot; over het veilig nabestellen van sleutels

Hebt u een kopie of reservesleutel nodig voor een ABUS sluitcilinder, fietsslot of hangslot?

Reservesleutels kunt u laten maken of bestellen bij een vakhandelaar in uw omgeving. Afhankelijk van de sluitcilinders die u gebruikt, heeft u voor uw nabestelling een voorbeeldsleutel of codenummer nodig. Bij cilinders met veiligheidscertificaat moet u een certificaat overhandigen. De levering van deze cilinders kan een paar dagen duren, aangezien de handelaren de sleutels niet zelf maken, maar ze bestellen bij ABUS. Andere reservesleutels – ook die met codekaarten – kunnen meestal gelijk ter plekke worden bijgemaakt. Of indien uw dat wenst kan u deze ook online bestellen via onze partners.

Voor oplichters is het onmogelijk om uw sleutel ‘eventjes’ na te maken. Of het nu om uw voordeursleutel, woningsleutel, fietssleutel of een andere sleutel gaat © flaticon - Freepik
Die Sicherungskarte zum Schließzylinder garantiert Ihnen, dass nur berechtigte Personen Kopien Ihrer Schlüssel erstellen dürfen. Sie ist die Legitimation zum Fräsen eines identischen Schlüssels und muss beim Fachhandel vorgezeigt werden. © ABUS

Cilinders met Veiligheidscertificaat – een investering in uw veiligheid

Het veiligheidscertificaat bij de sluitcilinder garandeert u dat alleen bevoegde personen duplicaten van uw sleutels mogen maken. Het is de legitimatie voor het frezen van een identieke sleutel en moet bij de vakhandel getoond worden.

Onze tip: Geef uw sleutel alleen aan mensen die u absoluut kunt vertrouwen. Raakt een sleutel in de verkeerde handen, dan kunnen op deze manier 'zwarte' sleutels in omloop komen waarvan u als eigenaar van de originele sleutel geen weet hebt. Daardoor verliest u het overzicht van hoeveel van uw sleutels er in omloop zijn en welke mensen zich toegang kunnen verschaffen tot uw gebouw.

De oplossing: vervang de deurcilinder en gebruik een cilinder met een veiligheidscertificaat. Uw ABUS vakhandelaar geeft u graag advies. Duplicaatsleutels mogen bij deze sluitcilinders uitsluitend worden gemaakt na het tonen van een bijbehorend veiligheidscertificaat. Dit geeft u de zekerheid dat er geen illegale kopieën van uw sleutels in omloop raken.

Veiligheidscertificaat versus codekaart

Codekaart: de basisveiligheid

Op de codekaart staat een code waarmee de beveiligingsexpert van uw keuze direct ter plekke een sleutel voor u kan bijmaken. Oudere ABUS-sloten met cilinder (of het nu gaat om hangsloten, fietssloten, deurcilinders, etc.) hebben normaal gesproken een codekaart, de toenmalige veiligheidsnorm ‘deluxe’.

Zo werkt de codekaart: De code bevindt zich op de sleutel of op de meegeleverde kaart. Hebt u nog een sleutel of een reservesleutel nodig? Dan zal uw vakhandelaar een sleutel voor u maken met behulp van dit codenummer. 

  • Praktisch: U hoeft de sleutel dus niet te overhandigen, alleen de kaart met de code. Of u zegt de vakhandelaar gewoon de code. 
  • Maar: Het aantal bijgemaakte sleutels wordt niet geregistreerd. Daarom is het niet mogelijk om vast te stellen hoeveel sleutels er daadwerkelijk op basis van de codekaart zijn bijgemaakt. 

Wij adviseren: het veiligheidscertificaat

Het veiligheidscertificaat is een doorontwikkeling van de codekaart. Voor u is het een veiligheidsfunctie: U behoudt de volledige controle over wie een duplicaatsleutel bezit en hoeveel van zulke sleutels er in omloop zijn. 

Zo werkt het veiligheidscertificaat: Als een cilinder - of dit nu een deurcilinder, een fietsslot, een hangslot of een andere cilinder - wordt voorzien van een veiligheidscertificaat, dan mag een duplicaatsleutel alleen bij de vakhandelaar worden nabesteld op vertoon van dit veiligheidscertificaat. Want alleen wij hier bij ABUS vervaardigen uw duplicaatsleutel persoonlijk in onze productiebedrijven. Met de veiligheidskaart is het aanzienlijk veiliger voor u als u een tweede, derde of vierde sleutel wilt nabestellen.

Het voordeel van beide kaarten? 

Voor oplichters is het onmogelijk om uw sleutel ‘eventjes’ na te maken. Of het nu om uw voordeursleutel, woningsleutel, fietssleutel of een andere sleutel gaat. 

Meer advies over sleutels en cilinders