Uitstekende beeldkwaliteit ondanks moeilijke verlichting © iStockphoto.com / vicnt

Uitstekende beeldkwaliteit ondanks moeilijke verlichting

Moderne camera's zijn lichtgevoeliger dan het menselijke oog. Met de verschillende opties van de elektronische beeldoptimalisatie leveren dag-/nachtcamera's zelfs 's nachts in de zwart/wit-modus nog goed bruikbare beelden. Camera's met bijzonder hoogwaardige sensors en aanvullende functies zijn vooral aan te bevelen als de objecten worden blootgesteld aan uiterst zwakke lichtinval of als automatische bewegingsdetectie mogelijk moet zijn.

Elektronische belichtingscompensatie bij sterk tegenlicht

Sterk tegenlicht benadeelt de kwaliteit van het bewakingsbeeld,  bijvoorbeeld als de camera vanuit een gebouw naar het daglicht buiten is gericht. Deze verblinding leidt tot overbelichte beelddelen waarin nauwelijks iets te herkennen is. Door de automatische belichtingsregeling ontstaan bovendien donkere, onherkenbare beelddelen overal waar het verblindende licht niet direct binnenvalt.

Een beproefde technologie voor goede opnames onder tegenlichtomstandigheden zijn camera's met WDR-functie (Wide Dynamic Range). Bij WDR worden donkere en lichte delen van elkaar gescheiden en telkens met de optimale belichting opgenomen. De opnames worden aansluitend elektronisch weer samengesteld tot een gelijkmatig uitgelicht beeld.

Leer meer hierover op onze themapagina over WDR

Elektronische belichtingscompensatie bij sterk tegenlicht © ABUS

Speciale beeldopnemers voor lichtcompensatie bij hoog contrast

Op bepaalde posities wordt het blikveld van de camera blootgesteld aan een voortdurend veranderende en sterk wisselende lichtinval. Het binnenvallende licht kan bijvoorbeeld in korte tijd veranderen van zeer donker naar zeer licht door de in de loop van de dag veranderende zonnestand of door het openen en sluiten van een buitendeur.

Voor situaties met sterke lichtcontrasten zijn camera's met bijzonder lichtgevoelige CCD-beeldsensors (bijvoorbeeld Sony Effio) en fijn regelbare chipsets geschikt, die zich daarmee snel aanpassen aan veranderde verlichting en die een exacte elektronische beeldoptimalisatie waarborgen. Zo verkrijgt u zelfs 's nachts gestoken scherpe beeldresultaten.

Als alternatief kunt u een camera met Pixim-CMOS-sensor inzetten. Beeldopnemers met deze technologie regelen de belichting van elke individuele pixel afzonderlijk en zorgen zo vooral bij sterke contrasten voor een optimale lichtcompensatie en daarmee voor goed bruikbare beelden.

Leer meer over beeldsensors

Ruisonderdrukking voor goed te onderscheiden details bij zwak licht

In de schaduw van hoge bomen of gebouwen, zoals in smalle binnenplaatsen of inritten, ontbreekt vaak voldoende licht voor scherpe videobeelden, bijvoorbeeld in de schemering. Het gevolg is een sterke beeldruis in de video-opnames. De ruis bemoeilijkt het herkennen van personen en benadeelt de automatische bewegingsdetectie. Bovendien wordt onnodig veel opslagruimte gebruikt op de aangesloten opnameapparatuur, want recorders beschouwen ruis ook als beeldinformatie.

De oplossing voor dit probleem heet digitale ruisonderdrukking (DNR of het verbeterde 3D DNR). Camera's met DNR-functie beschikken over zeer gevoelige filters die het ruisaandeel scheiden van het bruikbare beeld en zo voortdurend duidelijke en detailscherpe beelden leveren.

Zo kunt u uw videobeeld optimaliseren

Omschakelen van daglicht naar nachtzicht

's Nachts leveren de meeste camera's geen bruikbare beelden meer. Dag-/nachtcamera's daarentegen schakelen bij duisternis automatisch over naar de zwart/wit-modus, die lichtgevoeliger is en betere resultaten biedt dan de kleurenmodus. Het in dag-/nachtcamera's ingebouwde automatische IR-sperfilter draait in de nachtmodus weg van het objectief, zodat het licht van externe infraroodstralers ook voor de nachtzichtopnames gebruikt kan worden.
De optimale keuze voor nachtopnames kan ook een IR-dag-/nachtcamera zijn, waarin de infraroodverlichting al is geïntegreerd in de vorm van IR-LED's. Let erop dat het bereik van de IR-belichting voldoende is voor uw eisen. Camera's met IR-stralers worden in het bijzonder aanbevolen voor binnenruimtes waar 's nachts volledige duisternis heerst.

Oplossingen voor beeldoptimalisatie vindt u hier

Omschakelen van daglicht naar nachtzicht © iStockphoto.com / IvanBastien

ABUS-producten voor bewaking bij moeilijke lichtomstandigheden

  • Dag-/nachtcamera's schakelen bij geringe lichtsterkte automatisch over naar de zwart/wit-modus
  • Infraroodstralers zorgen voor extra verlichting die echter voor mensen onzichtbaar is
  • Buitencamera’s met ingebouwde IR-LED's zijn niet alleen bij elk weertype, maar ook 's nachts inzetbaar
  • Let bovendien op het juiste objectief: Objectief: IR-vario-objectieven zijn compatibel met infraroodverlichting

Andere technische uitdagingen