Verbeter de winst van uw winkel – met videobewaking © ABUS

Verbeter de winst van uw winkel – met videobewaking

Jaarlijks lijdt de Duitse detailhandel een verlies van meer dan 4,9 miljard euro door diefstal en inventarisverschillen (bron: Global Retail Theft Barometer, Centre for Retail Research/Nottingham, Groot-Brittannië).
De oorzaken: 55,9% van de verliezen komt voor rekening van dieven onder de klanten, gevolgd door oneerlijke medewerkers (24,6%) en leveranciers (6,8%). Videobewaking schrikt af en voorkomt daden van gelegenheidsdieven, die werken volgens het motto 'gelegenheid maakt de dief'. Videobewaking ondersteunt live-observatie, bijvoorbeeld door rechercheurs, en zorgt voor opheldering en bewijsmateriaal – hetzij aan de kassa, in de verkoopruimte, in het magazijn of buiten.

De gevoelige plekken van een winkel

Ingang en uitgang

Observeer bij de in- en uitgang wat een persoon bij het betreden en verlaten van het pand bij zich heeft. Gebruik bovendien de voor dieven afschrikkende werking van camera's. Aangenaam neveneffect van videobewaking: videoanalyse helpt u piekuren in uw winkel vast te stellen en de personeelsplanning aan te passen.

Het verkoopgedeelte

In dit deel van de winkel slaan dieven gewoonlijk toe, daarom dient u hier het zwaartepunt van uw videobewaking te installeren. Denk eraan: winkeldieven stelen vooral kleine en dure producten zoals cosmetica, parfum, scheermesjes, dvd's en cd's.

De kassazone

Brandpunt nummer 2 is het kassagedeelte. Dit is de plaats voor allerlei manipulaties, bijvoorbeeld diefstal uit de kassa, bedrog en te weinig laten betalen. Het contante geld in de kassa maakt de kassaomgeving bijzonder gevaarlijk voor brutale overvallen.

Het magazijn

In dit deel van het bedrijf hebben we dikwijls te maken met niet-loyale medewerker en dienstverleners. Bewaak hier doelgericht de leveranciers- en personeelsingang evenals de voor dieven interessante delen zoals leeggoedmagazijn en opslag van waardevolle artikelen.

Het buitengebied

Veiligheid begint al buiten de deur. De ingang, de etalage, het parkeerterrein en de los- en laadruimte voor het magazijn horen evengoed bij het object als de ruimtes binnen. Op grond daarvan dient u bij de bestrijding en preventie van gewelddaden, diefstal of vandalisme ook buiten in te zetten op professionele videobewaking.

De gevoelige plekken van een winkel © ABUS

Is uw winkel werkelijk veilig?

U zou over videobewaking moeten nadenken als u meer dan drie van de volgende punten moet beamen:

  1. Ik heb veel publieksverkeer in mijn winkel.
  2. Bij mijn laatste inventarisatie had ik onverklaarbaar grote verschillen.
  3. Ik vind altijd weer lege verpakkingen in mijn winkel.
  4. Ik heb niet genoeg medewerkers om verdachte klanten en dienstverleners nauwkeurig te observeren.
  5. Producten worden bij mij bezorgd door verschillende chauffeurs die toegang krijgen tot mijn magazijn.
  6. Ik handel in waardevolle goederen.

De toevoeging 'eerlijk' in het getuigschrift

Controleer voordat u een nieuwe medewerker aanstelt (die voordien in de handel gewerkt heeft), of in zijn/haar getuigschrift een opmerking als deze staat: 'Zij/hij was altijd eerlijk.' Als deze opmerking ontbreekt in getuigschriften voor de handel, dan is voorzichtigheid geboden.

ABUS-producten voor videobewaking in de detailhandel

  • In één oogopslag weten wat er aan de hand is: Digitale recorders nemen op 4 tot 16 kanalen tegelijk op
  • Onopvallend en robuust: Domecamera's voor toezicht rondom
  • Live-bewaking in de winkel: motorbediende PTZ-camera's

Andere toepassingsgebieden voor videobewaking