Videobewaking in de landbouw © iStockphoto.com / NanoStockPhoto

Videobewaking in de landbouw

Moderne, digitale videobewakingssystemen zijn tegenwoordig een vast bestanddeel van een ecologisch en economisch landbouwbedrijf. Veiligheidssystemen kunnen daarbij verschillende arbeidsprocessen optimaliseren en zo het kwaliteits-, milieu- en veiligheidsmanagement ondersteunen.

Of het nu gaat om controle en documentatie in de veestapel, bewaking van wagenpark met tractors e.d. of het onbevoegd betreden van de biogasinstallatie: landbouwbedrijven zijn een veeleisende omgeving voor de elektronische videobewaking.

Zo ondersteunt videotechniek agrariërs bij hun werk

Zien wat in de stal gebeurt

Elektronische videobewaking is een modern systeem van dierbewaking dat nu al door veel agrariërs wordt gebruikt. Vaak is het videosysteem in opgenomen in een totaalconcept voor kuddebewaking; dit betekent dat de activiteiten van individuele dieren of complete kuddes worden verzameld en geanalyseerd.

Het machinepark altijd in het oog

Het machinepark vertegenwoordigt de grootste waarde van een landbouwbedrijf. Bij de bewaking van grote machines met videotechniek gaat het niet zozeer om diefstal, maar meer om manipulatie of diefstal van onderdelen, brandstof en gereedschap.
Ook in de zin van veiligheid en ongevallenpreventie kan onbevoegde toegang tot de machines onderkend en voorkomen worden via videotechniek. Uiteindelijk zijn de dure machines geen speelplaats voor nieuwsgierigen – het risico van verwonding en het gevaar van foutief functioneren door een verkeerde instelling of andere verandering aan de machines is te hoog.

Optimale arbeidsprocessen

Videocamera's kunnen direct aan een grote landbouwmachine gemonteerd worden om het arbeidsproces te bewaken. De videogegevens ondersteunen de agrariër bij het optimaliseren van het uit meerdere stappen bestaande proces van de machine, het verkorten van onderhoudsintervallen en eventueel het besparen op personeel.

Voorbeeld aardappelrooier:
de videobeelden van vier camera's worden weergegeven op de monitor in de cabine en helpen de bestuurder bij de optimalisatie van de machinebesturing. Zo kan de snelheid van het oogsten verhoogd worden en wordt de machine efficiënt benut.

Zo ondersteunt videotechniek agrariërs bij hun werk © iStockphoto.com

ABUS-producten voor videobewaking in de landbouw

Andere toepassingsgebieden voor videobewaking