Analoge videobewaking – klassiek en beproefd

Analoge videotechniek is de „klassieker” van de videobewaking – ook gekend als CCTV (closed circuit television). De beeldgegevens worden analoog via een BNC-kabel van de camera naar een opnametoestel verzonden en daar opgeslagen resp. weergegeven. De voordelen van de analoge techniek zijn de onafhankelijkheid van draadloze of netwerkbandbreedtes, het exclusieve transmissiekanaal alsook een weergave in realtime.

Componenten van analoge videobewaking

  1. De beeldgegevens worden in een objectief „gevangen”. Hun brandpuntsafstand bepaalt daarbij de beeldhoek van de camera en daarmee de grootte van het bewakingsgebied.
  2. In de camera bevinden zich de beeldopnemer en de signaalprocessor waarin de optische informatie wordt omgezet in digitale signalen en wordt verwerkt resp. geoptimaliseerd. Voor de verzending worden de signalen weer in analoge signalen omgezet.
  3. De signaaloverdracht gebeurt bij analoge CCTV meestal via een coaxkabel.
  4. Op klassieke wijze worden de beeldgegevens op een op de recorder aangesloten monitor weergegeven. Bij overeenkomstige aansluiting op een netwerk kan de weergave echter ook gebeuren via internet-pc's of naar mobiele eindtoestellen.