De beeldopnemer – het hart van een videocamera

Een van de belangrijkste componenten van een videocamera is de beeldopnemer. Twee sensortypes zijn de meest gangbare: CCD en CMOS.

CCD (charged coupled device)

CCD-sensoren wekken spanningen op die afhankelijk zijn van een hoeveelheid invallend licht. Na de belichting worden ladingen (Engels: charge) net zoals bij een bucket brigade (vandaar de benaming „Bucket Brigade schakeling”) stapsgewijs verschoven tot deze uiteindelijk als laadpakketten – het ene na het andere – de uitleesversterker bereiken. Daarna wordt een elektrische spanning vrijgegeven die afhankelijk is van de lading resp. de hoeveelheid licht. Op basis van dit „analoge schuifraster” worden CCD-sensoren in de videobewaking meestal gebruikt voor analoge camera's. Principieel onderscheiden CCD's zich door weinig ruis en een hoge lichtgevoeligheid. Voor de implementering van beeldbewerkingsfuncties hebben CCD's extra processors nodig.

CMOS (complementary metal oxide semiconductor)

CMOS-sensoren, ook bekend als active pixel sensoren, verzamelen zoals de CCD-sensoren bij lichtinval opgewekte ladingen. Hierbij heeft echter elke afzonderlijke pixel een uitleesversterker die het signaal versterkt en het een digitale waarde toekent. Op basis van deze techniek onderscheiden CMOS-beeldsensoren zich van CCD-sensoren vooral door het feit dat elke pixel afzonderlijk wordt uitgelezen. CMOS-sensoren kunnen goedkoper worden geproduceerd dan hun CCD-tegenhangers en verbruiken duidelijk minder stroom – enkele modellen zouden slechts tien procent van de energie van een CCD-sensor nodig hebben. Bovendien treedt bij CMOS-sensoren slecht een zeer beperkte beeldvervorming op. Dat betekent dat overbelichte beeldpunten omliggende gebieden niet zo sterk dekken, terwijl overtollig licht niet wordt doorgegeven aan de aangrenzende pixel van een overbelichte pixel.

Elke pixel vertelt een verhaal – verbeterde beeldkwaliteit met Pixim

Zijn er op de gebruikslocatie sterke contrastverhoudingen, wanneer bijvoorbeeld een ingangspoort open en dicht gaat, zodat er in het te bewaken bereik een overgang van zeer donker naar zeer licht is door tegenlicht, of is het een ruimte die meestal donker is, waarin af en toe fel kunstlicht wordt ingeschakeld? Voor deze situaties is het gebruik van een speciale aanpasbare regeltechniek aangewezen, want voor optimale beeldkwaliteit telt elke pixel. De dag/nacht-camera's van de Profiline-serie van ABUS zijn daarom onder andere uitgerust met beeldsensoren van Pixim.

Deze CMOS-sensoren van de nieuwe generatie van producent Pixim analyseren elke afzonderlijke pixel en regelen deze volledig automatisch voor een optimale belichting. De gepatenteerde technologie laat de afzonderlijke pixels van de bewakingscamera met Pixim-sensor quasi zoals vele zelfstandige camera's ageren die zich per beeld opnieuw aan de heersende lichtomstandigheden aanpassen.

Hoogste resolutie, natuurlijke kleuren, absolute helderheid en het elimineren van visuele storingen zoals verblindingslicht of reflecties zijn het resultaat. Vooral bij extreem tegenlicht, onberekenbare of constant veranderende lichtomstandigheden zijn Pixim-sensoren duidelijk beter dan traditionele sensoren. Voorwaarde voor het gebruik van deze sensoren is een goede en voldoende verlichting. Bij te weinig omgevingsverlichting schakelt u net zoals voorheen beter over op camera's met CCD-beeldopnemer.

ABUS is een van de weinige Pixim-technologiepartners en daardoor rechtstreeks betrokken bij de verdere ontwikkeling van deze chiptechnologie. Dat is knowhow die in het voordeel van onze klanten speelt.