Standard HD dla systemów monitoringu wideo za pośrednictwem kabli koncentrycznych

Affing, 19.04.2012 r.

Firma ABUS Security-Center już dziś wkracza na młody jeszcze rynek technologii HD-SDI i do końca roku będzie stopniowo powiększać swoją szeroką ofertę rejestratorów i kamer HD. HD-SDI to konsekwentny krok w rozwoju technologii analogowej – od konwencjonalnej rozdzielczości standardowej po prawdziwe obrazy wideo w rozdzielczości HD.

Prekursorami w tym sektorze będą: 4-kanałowy rejestrator HD-SDI i standardowe kamery HD-SDI oraz mini kamera tubowa. Kolejne kamery kopułkowe i tubowe oraz rozwiązania w zakresie pamięci będą pojawiały się z biegiem roku.

Standard HD-SDI oraz mini kamera tubowa
Kamery HD-SDI firmy ABUS umożliwiają cyfrowy zapis filmów HD w rozdzielczości 1080p przy pełnej szybkości klatek. Nieskompresowane dane są przesyłane przez zwykłe kable koncentryczne. Pozwala to na zastąpienie jedna kamerą HD-SDI nawet pięciu kamer konwencjonalnych. W porównaniu z rozdzielczością 720p (1280 x 720) obraz o rozdzielczości 1080p (1920 x 1080) dostarcza dwukrotnie więcej szczegółów, a w stosunku do standardu 4CIF (704 x 576) rozdzielczość jest nawet ponad czterokrotnie większa. Ze względu na diody podczerwieni, umożliwiające rejestrowanie obrazu nocą, oraz kompaktową mini obudowę zewnętrzna mini kamera HD-SDI firmy sprawdza się zwłaszcza w obszarach zewnętrznych.

4-kanałowy rejestrator HD-SDI
Pierwszy obsługujący standard HD-SDI rejestrator firmy ABUS realizuje zapis na czterech kanałach, kompresując filmy kodekiem H.264: Umożliwia to zapis każdej podłączonej kamery w czasie rzeczywistym w standardzie HD o rozdzielczości 1080p. Instalacja i obsługa komponentów HD-SDI jest taka sama, jak w konwencjonalnych systemach analogowych: Kamery i rejestratory podłącza się w trybie Plug & Play.

Więcej informacji znajduje się na stronie www.abus.com.