Nowa kamera HD-SDI marki ABUS o dużym zasięgu

Affing, 20.12.2013 r.

HD-SDI to znacznie więcej niż sama technologia transmisji. Jest synonimem bardzo ostrych obrazów z monitoringu wideo w standardzie HD, które są przesyłane kablami koncentrycznymi w formie nieskompresowanej i przy pełnej szybkości klatek. Firma ABUS poszerzyła zatem swój bogaty asortyment produktów HD-SDI o kamerę HD-SDI o rozdzielczości 1080p z funkcją zoom i trybem dzień/noc (nr artykułu TVHD51000).

ABUS Security-Center oferuje w sektorze monitoringu wideo HD-SDI kompletny asortyment wydajnych kamer wewnętrznych i zewnętrznych, rejestratorów oraz liczne akcesoria, takie jak monitory, wtyczki i kable. W asortymencie produktów HD-SDI dostępna jest już kamera HD-SDI o rozdzielczości 1080p z funkcją zoom i trybem dzień/noc (nr artykułu TVHD51000). Kamera z funkcją zoom dostarcza obrazy w rozdzielczości Full-HD i w połączeniu z rejestratorem HD-SDI może być zintegrowana z istniejącą infrastrukturą CCTV. Obrazy w rozdzielczości 2 megapikseli są przesyłane w wersji nieskompresowanej przez kable koncentryczne i nie ma potrzeby instalowania dodatkowych komponentów. Podgląd na żywo w czasie rzeczywistym na monitorze HDMI wymaga jedynie konwertera HDMI. Instalacja nowej kamery HD-SDI jest wyjątkowo łatwa, ponieważ można wykorzystać dostępne oraz sprawne kable koncentryczne i proces ten nie wymaga żadnej wiedzy w zakresie IP.

Zawsze ostry obraz dzięki systemowi automatycznego ustawiania ostrości

Obiektyw z optycznym zoomem 18x i systemem automatycznego ustawiania ostrości umożliwia detekcje mocno oddalonych obiektów, mierzy odległość i automatycznie ustawia ostrość obrazu. Pozwala to dostrzec szczegóły z dużej odległości i wygodnie je obserwować. Wyjście łącznikowe umożliwia automatyczne sterowanie funkcją zoom i ustawieniem obiektywu kamery na określony punkt, np. bramę wejściową czy bramkę, gdy tylko zostanie wykryty ruch. Rejestrator obrazu 1/2,8“ zapewnia dobrej jakości obrazy z monitoringu nawet w ciemności. Urządzenie można stosować między innymi na stacjach paliw czy parkingach. Do zastosowań w obszarach zewnętrznych kamera jest instalowana w obudowie, chroniącej przed czynnikami atmosferycznymi.

Wszystko na oku nawet pod światło

Kolejna zaleta w złych warunkach oświetlenia: Inteligentna funkcja Soft-WDR równoważy balans bieli i różnice kontrastu, powstające przede wszystkim przy świetle padającym bezpośrednio na obiektyw. Kamera HD-SDI o rozdzielczości 1080p z systemem automatycznego ustawiania ostrości oraz funkcją dzień/noc reguluje balans bieli i pozwala na optymalne rozpoznawanie twarzy zwłaszcza przy wejściach, gdzie wpadające promienie słoneczne rzucają cień na twarze wchodzących osób, zaciemniając je. Funkcja redukcji szumów pozwala na rejestrowanie dobrej jakości obrazów także w złych warunkach oświetlenia.