Głośny sygnał ostrzegający przed włamywaczami – zamykana klamka okna z funkcją alarmu

Wetter nad Ruhrą, 28.03.2012 r.

Klamka okienna z alarmem FG300A to nowatorska propozycja firmy ABUS, która przedstawia nowoczesną klamkę do okna z wbudowaną funkcją alarmu do elektronicznego monitorowania okien i drzwi tarasowych oraz balkonowych. Dzięki inteligentnym czujnikom magnetycznym alarm włącza się już w przypadku próby włamania – sygnał o natężeniu 110 dBA skutecznie odstraszy włamywaczy. Zaaprobowaną przez VdS-Home i wyprodukowaną w Niemczech klamkę okienną z alarmem można zamontować bez problemu w niemal wszystkich oknach i drzwiach tarasowych czy balkonowych.

Instalacja FG300A polega jedynie na wymianie starej klamki i zamocowaniu uchwytu magnetycznego. Po zamontowaniu klamka FG300A jest natychmiast gotowa do pracy – nie wymaga jakichkolwiek dodatkowych ustawień. Po aktywowaniu funkcji alarmu przez zamykaną wkładkę dociskową w klamce system włącza się, co jest potwierdzane krótkim sygnałem akustycznym oraz zaświeceniem diody LED. Dodatkowo można podłączyć czujnik rozbicia szyby, który monitoruje szybę.

System włącza się i wyłącza za pomocą zamykanej wkładki dociskowej w klamce okiennej – pozwala to na otwieranie i uchylanie zabezpieczonych okien i drzwi tarasowym czy balkonowych bez ryzyka wywołania fałszywego alarmu. Inteligentne czujniki magnetyczne nieustannie monitorują okno i uruchamiają alarm w klamce FG300A już w przypadku próby włamania. W dodatku bardzo głośny: Wbudowana syrena alarmowa generuje dźwięk o natężeniu 110 dBA, który skutecznie przestraszy włamywacza.

Inteligentna technologia zapobiegająca fałszywym alarmom

Niezawodność, z jaką klamka FG300A wykrywa próby włamania, odpowiada niezawodności zastosowanej w niej technologii, również pod względem fałszywych alarmów: Podmuchy wiatru czy odbita od szyby piłka nie wywołają alarmu.

FG300A to niezależne rozwiązanie do okien rozwierno-uchylnych oraz drzwi tarasowym lub balkonowych, które jest zasilane typowymi bateriami alkalicznymi (AAA). Na życzenie produkt można zestawić z innymi zabezpieczeniami okiennymi marki ABUS z zastosowaniem systemu jednego klucza, co pozwoli także na zintegrowanie go z istniejącymi już instalacjami zabezpieczającymi.

Model FG300A jest dostępny w specjalistycznych sklepach oraz marketach budowlanych w kolorze srebrnym, białym oraz brązowym, a sugerowana cena detaliczna wynosi 79,95 EUR.

Kontakt dla prasy w firmie ABUS Polska - Bezpieczeństwo w domu

Osoba odpowiedzialna za zagadnienia związane z bezpieczeństwem drzwi, okien, ochroną przeciwpożarową, kłódkami, bezpieczeństwem kontenerów