ABUS Bordo. Składane zabezpieczenie – teraz także w wersji ekologicznej.

Pliki do pobrania dotyczące informacji prasowej

Wetter nad Ruhrą, 14.09.2012 r.

Sprawdzona seria składanych zapięć Bordo marki ABUS, eksperta w dziedzinie bezpieczeństwa, jest uosobieniem maksymalnego bezpieczeństwa i elastyczności. Bordo ECOLUTION to uzupełnienie serii firmy ABUS o ekologiczny model – bez uszczerbku dla bezpieczeństwa, komfortu i stylu.

Innowacyjne zapięcia składane serii Bordo to prawdziwi fachowcy w rozwiązywaniu problemów: Są połączeniem bezpieczeństwa i elastyczności, z niewielką masą i kompaktową konstrukcją. Głównym elementem jest przemyślana konstrukcja przegubowa: Sprawdzona zasada calówki umożliwia skręcanie ogniw prętowych względem siebie. Dzięki temu zapięcie można odpowiednio wydłużyć, gdy jest potrzebne – na czas transportu można je natomiast ponownie złożyć.

Nowy nabytek serii jest perfekcyjnym rozwiązaniem dla rowerzystów, świadomych znaczenia aspektów ekologicznych – Bordo ECOLUTION. Wszystkie materiały można poddać segregacji i recyklingowi; ekologiczne opakowanie produktu nie zawiera tworzyw sztucznych, a jego wymiary są ograniczone do minimum. Do tworzywa, z którego jest wykonana osłona prętów, dodano biodegradowalne włókna naturalne. Również tekstylny pokrowiec na korpus zapięcia z certyfikatem Oeko-Tex spełnia wymogi w zakresie zrównoważonej gospodarki zasobami. Wysoce skuteczna ochrona zapięcia Bordo ECOLUTION przed próbami otwarcia jest zasługą specjalnie hartowanej obudowy oraz specjalnych nitów na przegubach prętów o grubości 5 mm. Zapięcie jest dostępne w długości 90 cm.

Standardowy model serii, klasyczne zapięcie Bordo, jest dostępny w wariancie z wkładką oraz z zamkiem liczbowym – w kolorze czarnym, białym i czerwonym. Uzyskanie kolorów jest możliwe dzięki zastosowaniu wysokiej jakości materiałów. Zalicza się do nich na przykład dwukomponentowa osłona z tworzywa sztucznego, zabezpieczająca pręty. Korpus zapięcia również jest osłonięty tworzywem sztucznym (wariant liczbowy) lub silikonem (wariant z wkładką), zabezpieczając lakier przed uszkodzeniami. Produkt jest dostępny w dwóch długościach: 75 i 90 centymetrów.

Wyposażony w wyjątkowo stabilne pręty o grubości 5,5 mm model Bordo 6500 Granit X-Plus jest produktem klasy Premium w tej serii. Także tu miękka, dwukomponentowa osłona z tworzywa sztucznego w kolorze czarnym, białym i czerwonym oraz osłonięty powłoką silikonową korpus zapięcia z efektem „soft touch” chronią lakier przed uszkodzeniami. Bordo 6500 Granit X-Plus ma długość 85 centymetrów.

Kto potrzebuje większej regulacji, powinien wybrać model Bordo Big. Całkowita długość tego zapięcia wynosi 120 centymetrów i jest idealna do wygodnego przypięcia jednego lub kilku rowerów do przytwierdzonego na stałe przedmiotu. Model ma więcej prętów, ale kompaktowe wymiary konstrukcyjne są niemal niezmienione.

Jeszcze cieńszy i przede wszystkim lżejszy jest model Bordo lite. Ważące zaledwie 650 gramów i mierzące 85 centymetrów zapięcie jest prawdziwym uosobieniem innowacji. Lekkość uzyskano dzięki zastosowaniu wyjątkowych materiałów i stopów stali do wykonania prętów i obudowy. Modele – w wariancie z wkładką oraz z zamkiem liczbowym – również są dostępne w kolorze czerwonym, białym i w klasycznej czerni.

Wszystkie zapięcia Bordo można łatwo przymocować do ramy, wożąc je w niewielkim, modnym i ekstrawaganckim pokrowcu.

Zapięcie z serii Bordo są dostępne w sprzedaży – od 67,95 euro.

Kontakt dla prasy w firmie ABUS Polska - Bezpieczeństwo w podróży

Osoba odpowiedzialna za zagadnienia związane z bezpieczeństwem w podróży
Pan Piotr Szczygłowski
E-mail: mobilesecurity@abus.pl