ABUS w wykazie niemieckich izb przemysłowo-handlowych IHK uhonorowanych tytułem „Hidden Champions”

Wetter nad Ruhrą, 26.02.2013 r.

Jako jedno spośród 105 przedsiębiorstw przemysłowych Południowej Westfalii firma ABUS August Bremicker Söhne KG została umieszczona na liście rodzimych liderów rynkowych. We wspólnym wykazie izb handlowych w Arnsberg, Hagen i Siegen figurują przedsiębiorstwa, będące w pierwszej trójce w danym segmencie rynku, co stanowi odzwierciedlenie najlepszych osiągnięć w regionalnym przemyśle.

Oprawki do żarówek z Arnsberg czy też technika bezpieczeństwa z Wetter – wiele odnoszących na arenie międzynarodowej produktów pochodzi od regionalnych producentów. Jako światowi liderzy, przedsiębiorstwa te są ambasadorami Południowej Westfalii na świecie, a tym samym też mają duże fory w walce o mądre głowy, uważa prezes IHK Ralf Kersting.

„Cieszy nas fakt bycia w gronie silnych przedsiębiorstw, które wnoszą do całego regionu swoją siłę innowacji, międzynarodowy charakter i atrakcyjne miejsca pracy”, mówi Michael Bräuer, dyrektor działu marketingu w firmie ABUS, który odbierał oficjalne świadectwo wpisania do wykazu IHK.

Figurujące na liście przedsiębiorstwa wywodzą się głównie z branży budowy maszyn, samochodowej, technologii budynków i oświetleniowej oraz technologii materiałowych. Około 85 procent z nich to średniej wielkości firmy rodzinne.