Jakość wymaga przestrzeni. Uroczyste otwarcie hali w zakładzie ABUS w Rehe

Wetter nad Ruhrą, 04.06.2012 r.

Od 1957 roku Rehe w Westerwald jest ważnym zakładem grupy ABUS. W maju świętowano tam otwarcie nowej hali o powierzchni 1670 metrów kwadratowych, która zapewni zatrudnienie 40 pracownikom, specjalizującym się w budowie narzędzi oraz maszyn. Budowa hali to pierwszy etap prac budowlanych w ramach zagospodarowania terenu o powierzchni około 2 hektarów.

Rehe w Westerwald – zakład produkcyjny ABUS od 1957 roku. Tutaj produkuje się wysokiej jakości rozwiązania w zakresie bezpieczeństwa dla takich sektorów działalności przedsiębiorstwa, jak bezpieczeństwo domu czy bezpieczeństwo mobilne, opracowuje nowe projekty i szczegółowo testuje w wewnętrznym laboratorium badawczym. W fabryce w Rehe pracują kreatywni i wykwalifikowani specjaliści, którzy wciąż wzbogacają rynek innowacyjnymi impulsami rodem „Made in Germany”.

Za postępem muszą nadążać także warunki zewnętrzne: W Rehe został teraz zagospodarowany teren o łącznej powierzchni 2 hektarów. Uroczyste otwarcie pierwszego etapu budowy, hali do budowy narzędzi i maszyn o powierzchni 1670 metrów kwadratowych, odbyło się na początku maja – hala zapewnia stanowiska pracy dla 40 osób oraz przestrzeń na realizację niezmiennie wysokich wymogów jakościowych.

Częścią hali i najjaśniejszym jej punktem w dosłownym tego słowa znaczeniu jest zintegrowane, samoczynnie regulujące się oświetlenie. System dostosowuje oświetlenie w hali do poziomu docierającego światła dziennego – zapewnia zatem zawsze optymalne warunki oświetleniowe, chroniąc zasoby. Pod względem wydajności energetycznej nowa hala w Rehe ma znacznie więcej do zaoferowania: W zimowych miesiącach system rekuperacji ciepła wykorzystuje energię cieplną z działu obróbki elektroerozyjnej do ogrzewania pozostałej części hali, a odzyskiwana z zainstalowanych promienników ciemnych energia służy do ogrzewania pomieszczeń socjalnych. Pozwala to na oszczędzanie cennej energii.

Znaczenie zagadnień związanych ze ochroną środowiska dla firmy ABUS widać wyraźnie także w aranżacji terenów zewnętrznych: By zachować naturalny strumyk, zbudowano dwa mosty – o nośności do 40 ton.

Nowo zagospodarowane 2 hektary dają przestrzeń oraz wiele możliwości tworzenia i produkowania najwyższej jakości rozwiązań w zakresie bezpieczeństwa również w przyszłości – ważny krok firmy ABUS w przyszłość.

Kontakt dla prasy w firmie ABUS Polska - Bezpieczeństwo w domu

Osoba odpowiedzialna za zagadnienia związane z bezpieczeństwem drzwi, okien, ochroną przeciwpożarową, kłódkami, bezpieczeństwem kontenerów