Nowe budynki: ABUS Security-Center wciąż się rozbudowuje

AFFING, 18.10.2013 r.

Otwarcie nowego budynku w siedzibie przedsiębiorstwa w Affing oznacza stworzenie przez eksperta w dziedzinie bezpieczeństwa, firmy ABUS Security-Center, najnowocześniejszych warunków pracy dla nawet 100 nowych pracowników: Biura, laboratoria badawcze, sale konferencyjne, strefy do organizowania imprez i wystaw. Producent kompleksowych rozwiązań elektronicznych w zakresie bezpieczeństwa przyznaje się tym samym do przyszłych planów, prowadzących do silniejszego zakorzeniania w regionie gospodarczym Augsburg. W uroczystościach poświęcenia nowego budynku, które odbyły się w piątek, 11 października 2013 roku, uczestniczyli znamienici goście ze świata polityki, mediów i gospodarki oraz z grupy ABUS.

ABUS Security-Center, producent innowacyjnych instalacji alarmowych, systemów monitoringu wideo, domofonów i sygnalizatorów zagrożeń, świętuje początek kolejnego rozdziału swojej historii sukcesów: W piątek, 11 października 2013 roku, przy udziale znamienitych gości ze świata polityki, mediów i gospodarki odbyło się uroczyste otwarcie nowego budynku w siedzibie przedsiębiorstwa o powierzchni brutto 2300 m2 , zapewniającej pracę nawet dla 100 nowych pracowników. Tym samym firma zapowiada kontynuację trwającego od chwili jej powstania – w roku 1999 – rozwoju także w najbliższych latach. jednocześnie trzypiętrowy budynek firmy ABUS Security-Center jest widocznym symbolem jej utożsamiania się z regionem gospodarczym Augsburg. Ekologicznie ogrzewany za przesyłanej na odległość energii budynek posiada elastyczny układ przestrzenny, na którym wkrótce pojawią się nowoczesne biura i laboratoria badawcze. Przyjemną atmosferę pracy zapewni nie tylko naturalne oświetlenie przez atrium i galerię budynku, lecz również publiczne strefy spotkań z możliwością ich rozbudowy. Do kontaktu z firmami z branży bezpieczeństwa przewidziano salon wystawowy ze stałą ekspozycją innowacyjnych produktów firmy ABUS oraz kilka sal konferencyjnych. Nowy budynek uzupełnia trzy istniejące budynki siedziby przedsiębiorstwa, w których mieszczą się obecnie działy: rozwoju produkcji, kontroli jakości, sprzedaży, marketingu, obsługi technicznej oraz centrum szkoleniowe.

Benjamin Pflaum, dyrektor w firmie ABUS Security-Center, oraz Christian Bremicker, prezes zarządu grupy ABUS, wspólnie z Karlem Moserem, przewodniczącym regionalnego stowarzyszenia IHK Aichach-Friedberg, a także Rudim Fuchsem, pierwszym burmistrzem gminy Affing, powitali gości. Benjamin Pflaum i Christian Bremicker podkreślili w słowach powitalnych doskonałe perspektywy przedsiębiorstwa, które są związane z nowym budynkiem: „Poprzez ścisłą współpracę z innymi niemieckimi spółkami grupy ABUS udało nam się wypełnić lukę pomiędzy sektorem zabezpieczeń mechanicznych a zabezpieczeniami elektronicznymi i z 5-osobowej firmy stać się wiodącym na rynku międzynarodowym producentem, zatrudniającym ponad 250 pracowników na całym świecie – 170 z nich pracuje w regionie Augsburg”, podsumował Benjamin Pflaum dotychczasowy rozwój przedsiębiorstwa. „Zapotrzebowanie na dodatkowe miejsce, możliwość przyszłej rozbudowy oraz odpowiedzialność wobec naszych klientów i pracowników, by produkować związane z bezpieczeństwem wyroby w optymalnych warunkach i zgodnie z najnowszymi standardami technicznymi, skłoniły nas do decyzji o rozbudowie siedziby naszego przedsiębiorstwa”, uzasadnił Pflaum. Nowy budynek ma stanowić zaplecze dla grupy ABUS: „W grupie ABUS od dawna stawiamy na zrównoważone inwestycje”, wyjaśnił Christian Bremicker. „Dlatego też jesteśmy przekonani, że rozbudowa naszego zakładu w Affing jest decyzją właściwą”, mówił Bremicker.

ABUS Security-Center jest producentem innowacyjnych instalacji alarmowych, systemów monitoringu wideo, domofonów i sygnalizatorów zagrożeń. Będąc częścią grupy ABUS, przedsiębiorstwo specjalizuje się zarówno w typowych dla branży rozwiązaniach, jak również w produktach dostosowanych do potrzeb użytkowników prywatnych. Na pierwszym planie działalności znajduje się opracowywanie wyjątkowo przyjaznych dla użytkownika i kompleksowych produktów w sektorze bezpieczeństwa: Połączenie mechaniki, elektroniki, systemów alarmowych i wideo w kompleksowe rozwiązania w zakresie bezpieczeństwa. ABUS Security-Center z siedzibą w regionie Augsburg posiada swoje zakłady produkcyjne, badawcze i projektowe także Kilonii oraz Taipeh. Zakorzenione w Europie przedsiębiorstwo ma swoje filie na całym świecie. Firma ABUS została wyróżniona nagrodą Plus X Award w kategorii „Elektrotechniki oraz technologii medialnej”Elektro, otrzymując tytuł „Most innovative Brand 2013”.