Statystyki kryminalne w roku 2012: Liczba włamań do mieszkań osiągnęła rekordowy poziom

Wetter nad Ruhrą, 14.05.2013 r.

W roku 2012 znów wyraźnie wzrosła liczba włamań do mieszkań. Według raportu w gazecie „Welt am Sonntag” z 12 maja 2013 roku w porównaniu z rokiem ubiegłym odnotowano wzrost na poziomie 8,7 procenta, co stanowi 144 117 przypadków*. W ciągu ostatnich pięciu lat liczba włamań do mieszkań wzrosła nawet o ponad 30 procent (2008: 108 284 zarejestrowanych przypadków). Specjaliści radzą, by zabezpieczać się odpowiednimi rozwiązaniami z dziedziny techniki bezpieczeństwa. Bowiem natrafiając na opór, włamywacz najprawdopodobniej zrezygnuje już na etapie próby włamania.

„Inwestycja w technikę bezpieczeństwa może skutecznie chronić przed włamaniem do mieszkania”, mówi Michael Bräuer, rzecznik firmy ABUS, jednego z wiodących producentów techniki bezpieczeństwa. „Solidne zabezpieczenie mechaniczne do typowego domu jednorodzinnego kosztuje już około 2000 euro, co w rozłożeniu na dziesięć lat daje koszt inwestycji rzędu około 15 euro miesięcznie. Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest połączenie zabezpieczeń mechanicznych i elektronicznych. Tak zwane instalacje mechatroniczne są połączeniem masywnych zamków z systemem alarmowym. Zabezpieczenia mechaniczne zatrzymują włamywacza, podczas gdy uruchomiony jednocześnie alarm wywiera na nim silną presję.”

Bezpłatna kontrola poziomu bezpieczeństwa przez ekspertów demaskuje potencjalne słabe punkty

Ponieważ ochronę antywłamaniową trzeba ustalać z uwzględnieniem charakterystycznych dla każdego obiektu aspektów, należy zawsze zasięgać opinii specjalistów, którzy opracowują indywidualny projekt zabezpieczeń. Na stronie internetowej firmy ABUS (www.abus.com) konsumenci mogą ustalić z certyfikowanym sklepem specjalistycznym termin wizyty w celu przeprowadzenia kontroli poziomu bezpieczeństwa u klienta. W trakcie takiej kontroli specjalista ustala, jakie środki bezpieczeństwa należy zastosować, by zapobiec włamaniom – usługa ta jest niewiążąca i bezpłatna.

Najlepsza ochrona – zgrane połączenie techniki bezpieczeństwa oraz czujności

Poziom ochrony osobistej można zwiększyć także poprzez przestrzeganie prostych zasad postępowania: Drzwi wejściowe powinny zawsze być zamknięte na klucz, a nie tylko przymknięte; okna trzeba zamykać całkowicie, ponieważ uchylone i niezabezpieczone okno jest dla włamywacza oknem otwartym. Trzeba także być czujnym. Widząc podejrzane osoby w sąsiedztwie, należy je zagadnąć lub poinformować o tym fakcie policję. Obowiązuje zasada: Lepiej wykonać jeden telefon na policję za dużo, niż jeden za mało.

Czas wypoczynku, urlopu, czas włamań

Podczas urlopu nasze dobra są szczególnie zagrożone. Włamywacze często przystępują do dzieła podczas nieobecności domowników, a mieszkania i domy przez wiele dni lub tygodni są puste. Potencjalny włamywacz nie powinien móc tak łatwo tego zauważyć.

Dobra ochrona polega na stworzeniu pozorów obecności domowników w okresie urlopowym: Należy zatroszczyć się o to, by codziennie była opróżniana skrzynka na listy, zabierana prasa z przed drzwi oraz regularnie podnoszone i opuszczane rolety – sąsiedzi lub przyjaciele na pewno chętnie w tym pomogą. Również zastosowanie zegarów sterujących do oświetlenia można odstraszyć złodziei.

Więcej wskazówek można znaleźć w naszym obszernym dziale z poradnikami

* Oficjalne statystyki kryminalne policji na rok 2012 zostaną przedstawione 15 maja 2013 roku w Berlinie przez ministra spraw wewnętrznych, Hansa-Petera Friedricha.

Kontakt dla prasy w firmie ABUS

ABUS August Bremicker Söhne

Osoba odpowiedzialna za zagadnienia związane z bezpieczeństwem drzwi, okien, ochroną przeciwpożarową, kłódkami, bezpieczeństwem kontenerów

Pan Jorga Burri-Grisloff