„Bezpieczeństwo” warunkiem dobrego samopoczucia gdy dni są krótkie

Wetter nad Ruhrą, 16.09.2013 r.

Nadeszła jesień i wielkimi krokami zbliżają się miesiące zimowe. W nadchodzących, zimnych miesiącach o długich nocach wiele osób znów częściej będzie przebywać w domu – dobre samopoczucie jest ważnym składnikiem jakości życia. Jednak aktualne liczby wskazują na ciągły wzrost przypadków włamań w Niemczech – zgodnie z tymi statystykami w ciągu minionych pięciu liczba włamań wzrosła o ponad 30 procent. Zwłaszcza teraz, jesienią i zimą, jest najlepszy sezon dla włamywaczy. Prewencyjna technika bezpieczeństwa do drzwi oraz okien jest ważnym środkiem zapobiegawczym – również niektóre wskazówki odnośnie elementarnych metod postępowania mogą ochronić przed przykrymi niespodziankami.

Krótkie dni – najlepszy sezon dla włamywaczy

Badania policji w Kolonii dowodzą, że najwięcej włamań popełnia się od listopada do stycznia. Można to wytłumaczyć z jednej strony krótkim dniem, gdy w szybko zapadającym zmroku włamywacze szybko zauważają nieoświetlone oraz wyraźnie puste domy i pod osłoną ciemności mogą spokojnie przystąpić do dzieła. Kolejna przyczyna: Coraz więcej spontanicznych urlopów powoduje, że sezon urlopowy trwa w zasadzie cały rok. Przeważnie single wykorzystują okazję, by taniej udać się na urlop czy krótką wycieczkę w czasie, gdy szkoły pracują.

Prewencja – także w kwestii bezpieczeństwa

Natrafiając na opór, włamywacz nierzadko zrezygnuje już na etapie próby włamania. Tym większą wagę mają zatem odpowiednie zabezpieczenia. Ekspert w dziedzinie bezpieczeństwa, firma ABUS, ma w swojej ofercie szeroki asortyment rozwiązań w tym zakresie: Niezawodne produkty mechaniczne, elektroniczne systemy zabezpieczeń czy instalacje mechatroniczne, będące połączeniem masywnych zamków z systemami alarmowymi – istnieje wiele możliwości indywidualnego zabezpieczenia domu.

Bezpłatna kontrola poziomu bezpieczeństwa – skorzystanie z usług w zakresie doradztwa

Ochronę antywłamaniową trzeba zawsze ustalać z uwzględnieniem charakterystycznych dla każdego obiektu aspektów – dlatego też firma ABUS zaleca skorzystanie z rad specjalistów, by opracować indywidualny projekt zabezpieczeń. Klienci mogą umówić się na taką kontrolę poziomu bezpieczeństwa z certyfikowanym sklepem specjalistycznym. Specjalista ustala, jakie indywidualne środki bezpieczeństwa należy zastosować – usługa ta jest niewiążąca i bezpłatna.
Do bezpłatnej kontroli poziomu bezpieczeństwa

Przestrzeganie zasad postępowania – to zapewnianie większego bezpieczeństwa

Oprócz zastosowanych zabezpieczeń technicznych ważne jest także przestrzeganie niektórych zasad postępowania: Drzwi wejściowe powinny być zamknięte na klucz, a okna całkowicie zamknięte. Dobra ochrona polega na stworzeniu pozorów obecności domowników w okresie urlopowym: Należy zatroszczyć się o to, by codziennie była opróżniana skrzynka na listy, zabierana prasa z przed drzwi oraz regularnie podnoszone i opuszczane rolety. Również zastosowanie zegarów sterujących do oświetlenia można odstraszyć potencjalnych złodziei.

Produkty firmy ABUS dające większą ochronę przed włamaniem

Zabezpieczenia okien firmy ABUS spełniają wysokie wymogi bezpieczeństwa i zapewniają skuteczną ochronę przed włamaniem. Na uwagę zasługuje również ich wzornictwo, różnorodność kolorów oraz komfort obsługi. więcej Firma ABUS oferuje duży wybór produktów służących do zabezpieczania drzwi: Zamki wpuszczane, sztaby pancerne, zamki dodatkowe, domofony i inne więcej

Kontakt dla prasy w firmie ABUS Polska - Bezpieczeństwo w domu

Osoba odpowiedzialna za zagadnienia związane z bezpieczeństwem drzwi, okien, ochroną przeciwpożarową, kłódkami, bezpieczeństwem kontenerów