W kręgu najlepszych: Nagroda German Design Award 2014 dla systemu alarmowego ULTIVEST firmy ABUS

Affing, 28.10.2013 r.

Nowy system alarmowy ULTIVEST został stworzony dla ludzi, którzy zabezpieczając swój dom nie idą na żaden kompromis w kwestiach jakości, funkcjonalności, obsługi i stylistyki. Potwierdza to nagroda German Design Awards 2014 w kategorii „Special Mention”. Jurorzy uhonorowali nią produkty, których wzornictwo wyróżnia się wyjątkowo udanymi rozwiązaniami. Po zdobyciu prestiżowej nagrody Plus X Awards 2013 w aż pięciu kategoriach (innowacja, wysoka jakość, wzornictwo, komfort obsługi i funkcjonalność) oraz tytułu „Najlepszy produkt roku” nagroda German Design Award 2014 jest już trzecim wyrazem dużego uznania specjalistów z branży dla nowego bezprzewodowego systemu alarmowego klasy Premium.

„Prawdziwe bezpieczeństwo zapewnia tylko takie rozwiązanie techniczne, które chętnie i często jest używane”, wyjaśnia Benjamin Pflaum, dyrektor firmy ABUS Security-Center. „Dlatego nasze produkty z sektora bezpieczeństwa projektujemy i produkujemy tak, by jak najłatwiej wpisywały się w codzienność.” System alarmowy ULTIVEST to zdaniem Pflauma wyróżniający się przykład na to, że starania te są zwieńczone sukcesem. Nad projektem systemu ULTIVEST pracowały wszystkie cztery niemieckie spółki grupy ABUS, wnosząc swoją wiedzę w dziedzinie bezpieczeństwa i łącząc ją z niespotykanym dotąd zakresem funkcjonalności, których obsługa jest rewolucyjnie prosta.

Aktywna ochrona antywłamaniowa spotyka się z automatyką budynków

W ramach systemu ULTIVEST można utworzyć nawet 102 bezprzewodowe strefy i podłączyć wiele różnych czujników. Ponadto istnieje możliwość podłączenia nawet 6 kamer IP. Bezprzewodowy system alarmowy ULTIVEST jest zgodny ze strategią firmy ABUS, łącząc w kompleksowe rozwiązanie oddzielnie dotąd traktowane technologie, takie jak kontrola dostępu, zabezpieczenia mechatroniczne, monitoring wideo w oparciu o IP, systemy alarmowe, ochronę przeciwpożarową oraz automatykę budynków, pracującą w oparciu o KNX.

Rozwiązanie siłowe z działającą dwukierunkowo technologią bezprzewodową

ULTIVEST posiada wiele modyfikacji technicznych. Centrala alarmowa i komponenty wymieniają się nieustannie pakietami danych za pośrednictwem działającej dwukierunkowo technologii bezprzewodowej, a zmiana statusu jest sygnalizowana w ułamku sekundy. ULTIVEST Control Key, elektroniczna podwójna wkładka z gałką i funkcją eliminującą potrzebę użycia klucza, jest niezwykle zindywidualizowanym połączeniem kontroli dostępu oraz włączania/wyłączania systemu alarmowego z rozwiązaniami siłowymi.

Alarmuje już podczas próby włamania

Firmie ABUS udało się wypełnić lukę pomiędzy sektorem zabezpieczeń mechanicznych a zabezpieczeniami elektronicznymi: Czujniki prewencyjne systemu ULTIVEST – dodatkowych zamków mechatronicznych do drzwi i okien – uruchamiają alarm już przy próbie wyważenia okna lub drzwi i jednocześnie stawiają intruzowi opór rzędu ponad 1 tony. Owa aktywna ochrona antywłamaniowa nie daje złodziejom żadnych szans.

System alarmowy, który otwiera drzwi

Bezpieczeństwo i komfort w mieszkaniu można teraz inteligentnie połączyć i dostosować do indywidualnych przyzwyczajeń użytkownika końcowego. ULTIVEST sprawia, że dom elastycznie reaguje na wydarzenia. W połączeniu z automatyką system ULTIVEST może w razie pożaru np. otworzyć rolety, drogi ewakuacyjne czy umożliwić ratownikom dostęp.

Intuicyjna obsługa – oczywiście z poziomu aplikacji

Oprócz różnych funkcji nowy bezprzewodowy system alarmowy posiada intuicyjną obsługę, która go wyróżnia. Centrala alarmowa systemu ULTIVEST jest wyposażona w kolorowy monitor 4,3 cala, na którym wyraźnie widać wszystkie informacje oraz komunikaty o statusie. Duże przyciski są podświetlane w zależności od sytuacji i ułatwiają obsługę. Podświetlany różnymi kolorami pasek stanu pozwala w mgnieniu oka ocenić stan systemu. Ponadto instalacja posiada funkcję komunikatów głosowych, które pomagają użytkownikowi w obsłudze systemu. Oprócz klasycznych możliwości obsługi poprzez wprowadzenie kodu, pilotem zdalnego sterowania oraz kluczem chipowym Proximity centrala posiada także czytnik linii papilarnych, zapewniający bezbłędną identyfikację użytkownika. System może identyfikować nawet 50 użytkowników z uwzględnieniem różnych uprawnień i harmonogramów. ULTIVEST można obsługiwać przez Internet oraz aplikacje na urządzenia mobilne, takie jak smartfony i tablety. Elektroniczna podwójna wkładka z gałką umożliwia nawet zdalne odblokowanie drzwi domu z poziomu aplikacji.

Wygodna konfiguracja i konserwacja

Instalacja i konfiguracja systemu alarmowego jeszcze nigdy nie była tak prosta. Wszystkie funkcje są scentralizowane na serwerze internetowym. Pozwala to na instalowanie aktualizacji oprogramowania czy nowych funkcji jednym kliknięciem myszy. Wszystkie czujniki można też przygotować jeszcze przed instalacją, wczytując kod kreskowy. Instalator może się wówczas skupić na tym, co najważniejsze: na osobistym kontakcie z klientem. Po uruchomieniu bezprzewodowego systemu alarmowego wizyty u klienta ograniczają się do minimum dzięki systemowi zdalnej konserwacji.

Program ULTIVEST

Kierując się mottem „Planowanie, kreowanie i zabezpieczanie na zasadzie wyłączności” firma ABUS powołała do życia „Program ULTIVEST”, by zyskać wybranych instalatorów i włączyć ich do grona wyłonionych uczestników programu partnerskiego ULTIVEST. Wyróżniają się oni między innymi uznanymi certyfikatami branżowymi i wieloletnim doświadczeniem w zakresie profesjonalnej techniki bezpieczeństwa i dysponują wykwalifikowanym personelem. Przyjęci raz do programu ULTIVEST partnerzy systemu ULTIVEST mogą korzystać z przeznaczonych wyłącznie dla nich produktów serii ULTIVEST. Ponadto firma ABUS zapewnia uczestnikom programu partnerskiego ULTIVEST zainteresowanie klientów końcowych poprzez liczne akcje reklamowe, zamieszczając ogłoszenia w magazynach, prowadząc działania marketingowe online, publikując informacje prasowe itd.

O nagrodzie German Design Award

German Design Award jest prestiżowym konkursem międzynarodowym, na którym rada ekspertów w zakresie wzornictwa przyznaje nagrody. Rada ta powstała w roku 1953 z inicjatywy niemieckiego parlamentu i skupia około 200 ekspertów z dziedziny gospodarki i świata nauki, którzy co roku nominują produkty do nagrody w dziesięciu różnych kategoriach. Konkurs ma na celu uhonorowanie wyróżniających się umiejętności w dziedzinie wzornictwa. Nagradzane są wysokiej jakości projekty i produkty, będące efektem pracy w zakresie wzornictwa produktu i komunikacji wizualnej, wynikiem pracy osobowości w dziedzinie wzornictwa oraz młodych projektantów, które wszystkie na swój sposób wyznaczają trendy na niemieckim i międzynarodowym rynku wzornictwa.

Do produktu
Szczegóły dotyczące bezprzewodowego systemu alarmowego ULTIVEST