Netwerk-videobewaking – thuis in een netwerk

Bij de netwerkgebaseerde of IP-videobewaking comprimeren de camera's het videosignaal en verzenden dit naar het netwerk (LAN of WLAN). De gegevens worden in de aangesloten pc of netwerkrecorder opgeslagen, gedecomprimeerd en voor de weergave naar de monitor verzonden. Een wezenlijk voordeel van de IP-techniek bestaat in de hogere resoluties in het megapixel-bereik. Verder kan de aanwezige IT-infrastructuur voordelig worden gebruikt voor de verzending en de evaluatie van bewakingsbeelden. 

Ueberwachungskameras_IPTechnik

Componenten van IP-videobewaking

  1. Zoals bij analoge camera's wordt via het objectief de beeldinformatie die het licht bevat, opgenomen. Zorg er bij camera’s met een megapixel-resolutie voor dat er overeenkomstige hoogwaardige objectieven worden gebruikt.
  2. Via de beeldsensor genereren de camera’s de eigenlijke beeldinformatie, corrigeren ze het beeld, comprimeren de gegevens en sturen deze naar het netwerk via de ingebouwde webserver.
  3. De signaaloverdracht vindt plaats via LAN-bekabeling of WLAN. Met „Power over Ethernet” kan de stroomvoorziening zelfs direct via de LAN-kabel verlopen. 
  4. De recorder slaat de beeldgegevens op harde schijf op en bereidt ze voor om op een monitor te worden weergegeven.
  5. Voor de weergave worden gecomprimeerde streams weer gedecomprimeerd. Hiervoor kan een pc met de desbetreffende software of een speciale netwerk-videorecorder worden gebruikt.

Wat is compressie?

De compressie van videogegevens zorgt voor de reductie van het bestandsformaat van videofilms zodat – in vergelijking met een niet gecomprimeerd videoformaat – de gegevensoverdracht sneller is en voor de opname minder geheugen nodig is. Hoe hoger de compressie, hoe meer gegevens kunnen worden opgeslagen of via het netwerk verzonden.

Lees meer over de technieken en verschillende compressiemogelijkheden in onze FAQ over videobewaking.