Development

GameChanger 2.0 From Vision to Mission

"Elke ontwikkelingsstap is van doorslaggevend belang voor het eindproduct", zegt Lukas Tamajka, productmanager bij ABUS en het brein achter de GameChanger 2.0. We nemen je mee op een reis vol grote visies, verworpen ideeën en harde testprocessen.

DE IDEEËNMARATHON BEGINT  

Onze creatieve geesten maakten de eerste stap. De taak: het onmogelijke mogelijk maken. Lukas Tamajka vertelt over dit kippenvelmoment: "We hebben onszelf uitgedaagd en ons de vraag gesteld: Kunnen we een opvolger ontwikkelen voor een product dat al als perfect wordt beschouwd?"

Specialistensessies voor de perfecte helm

Geïnspireerd door grensverleggend denken hielden we een reeks creatieve brainstormsessies met teams van experts van hoog kaliber, waaronder verkoopprofessionals, technici, designers en ervaren sporters. Ons gemeenschappelijke doel: een helm maken die prestaties, comfort en veiligheid naar een nieuw, ongeëvenaard niveau tilt. "Het was spannend om te zien hoe ons team mogelijkheden verkende en grenzen verlegde," zegt Tamajka.

FEEDBACK MAAKT HET VERSCHIL

Testing 1

"We hebben in heel Europa verkopers benaderd die nauw contact onderhouden met topdealers en winkeleigenaren. We wilden hun waardevolle feedback horen," legt Lukas Tamajka uit. 

De koningen en koninginnen van de sport als partners

Martin Böckelmann, onze contactpersoon voor de profploegen, bracht ons in contact met internationale toprenners en ex-atleten - waaronder Enric Mas, Alejandro Valverde, Annemiek van Vleuten en Maurice Clavel. "Deze renners hebben meer dan 1000 uur ervaring met ons product. Ze konden input geven over hoe de helm geoptimaliseerd kon worden om elke mogelijke Watt aan energie te besparen," zegt Tamajka.

EEN VISIE KRIJGT VORM

Hoe komt een helm aan zijn gezicht? Toen het idee eenmaal vaststond, begon het ontwerpproces. De 2D- en 3D-tekeningen werden gevolgd door diverse computersimulaties om de aerodynamica en ventilatie van de eerste designs te testen. 

De eerste blik

"De grootste uitdaging was het om tegelijkertijd de ventilatie en de aerodynamica te verbeteren. Want deze twee kenmerken kunnen elkaar tegenwerken," legt Lukas Tamajka uit. Uiteindelijk besloten we om de interne structuur van de helm volledig opnieuw te ontwerpen. "Het was een spannend moment om eindelijk de eerste fysieke 3D-print van het ontwerp in handen te houden en om te zien hoe die er uitziet en aanvoelt."

OP DE HARDE MANIER GETEST

Wind tunnel 2

In de wielersport zijn aerodynamica en ventilatie elkaars grootste vijanden. "Ons doel was om ze vrienden te laten worden: We wilden een grid*-structuur ontwikkelen die zowel de ventilatie als de aerodynamica verbetert," vertelt Tamajka. Er werden meer dan 90 verschillende grids gemaakt in de 3D-printer die we in de windtunnel hebben getest om het ontwerp te optimaliseren.

Alles in naam van superieure prestaties

"Ik herinner me een windtunneltest in de winter met Enric Mas in België. Hij reed 96 testrondjes in de windtunnel in alleen een shirt en een korte broek om verschillende instellingen, snelheden en hoeken te testen. Hij had het echt heel koud. We warmden hem weer op onder de airconditioning die op 32 graden stond. In de windtunnel voel je je als in een harde wind in de bergen. Mas was een echte pro in de machine en we hebben veel waardevolle gegevens verzameld," zegt Lukas Tamajka.

Het hart is geboren

Alleen door samenwerking met de atleten en in honderden testsessies in de windtunnel en op het circuit konden we uiteindelijk ons doel bereiken. Het resultaat is de Aero Blade: een speciale grid-structuur die de luchtstroom optimaliseert, de ventilatie verbetert en zorgt voor maximale prestaties bij verschillende snelheden, zijwaartse hoeken en neighoeken van de helm.

MET LIEFDE EN PASSIE

De GameChanger 2.0 wordt gemaakt in onze eigen productiefaciliteit in Italië, de bakermat van de wielersport: Hier werkt een team van ervaren vakmensen en ingenieurs met innovatieve EPS-gereedschappen en robots die gespecialiseerd zijn in het snijden en thermisch vormen van pc-platen. 

Vakmanschap omarmt precisie

Terwijl de machines zorgen voor de hoogst mogelijke precisie, leggen onze menselijke collega's met de hand de laatste hand aan de helmen. Deze combinatie van geavanceerde technologie en vakmanschap zorgt ervoor dat elke GameChanger 2.0 een product van de hoogste kwaliteit is.

GEEN COMPROMISSEN OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

Team Development 2

 

De productie van tophelmen is een evenwichtsoefening tussen de hoogst mogelijke prestaties, het laagst mogelijke gewicht en een open structuur die maximale ventilatie mogelijk maakt. Al deze kenmerken staan in contrast met de strenge normen van CE- en CPSC-certificering en hun botsproeven. "Wachten op certificering was als wachten op de lancering van een raket," herinnert Lukas Tamajka zich. Met de succesvolle certificering wisten we dat onze helm veilig was en klaar voor gebruik tijdens reizen over de hele wereld.

Teaser Lukas

Lukas Tamajka MEET THE MAN BEHIND

Age: 36 years
Residence: Herdecke, North Rhine-Westphalia, Germany
Role at ABUS: Senior Product Manager
Joined ABUS: September 2021

Jobs before ABUS:
I have been working as a product manager in the bicycle industry since 2011.

Personal connection to road cycling:
I am an active cyclist myself, often on MTB and E-MTB bike tours. I currently also check out gravel routes and go on road tours with other ABUS crew members.

What are you most looking forward to with GameChanger 2.0?
As a product manager, my dream would be to see the GameChanger 2.0 win Tour de France stages, the Vuelta a España and various classic spring races. The greatest thing would be to see the GameChanger 2.0 on the winners' podium - that's where it belongs. 

What is your personal highlight of the GameChanger 2.0?
I am most pleased when people enjoy their cycling trips with our product – whether they are professional cyclists or recreational enthusiasts. The feedback that they feel comfortable and safe with our helmet is the biggest compliment for me.

What's next?

Now you know the story and people behind the development. The next page is all about you!

Back to product features   Continue with Social page

Or simply click through the entire GameChanger 2.0 story using the navigation below.

GameChanger De nieuwe GameChanger
Features Ready for the next level?
Social UNLEASH YOUR INNER ATHLETE
Finden Sie einen Fachhändler in Ihrer Nähe © shutterstock – von Maxger Dealerlijst
Loading ...