Het ABC voor voorkomen van fietsdiefstal

Om geen slachtoffer te worden van fietsdiefstal, zou elke fietser in het bezit moeten zijn van een stevig basisslot. De enige vraag is: welk slot is het best?

Goedkope, onbruikbare sloten van vaak minder dan vijf euro buiten beschouwing gelaten, zijn er vijf verschillende soorten sloten: kabel- en spiraalkabelsloten, beugelsloten, vouwsloten, panterkabels en framesloten. Waarin verschillen deze sloten van elkaar? Hieronder een klein overzicht:

Beugelfietsslot

Beugelsloten

Zware beugelsloten zijn het beste wat u kunt krijgen op het gebied van fietsbeveiliging. Tegenwoordig zijn de meeste merkproducten zo degelijk dat een poging de sloten te openen weinig kans van slagen heeft. Tegen het professioneel kraken, het zogenaamde 'lock picking', beschermen over het algemeen alleen de topmodellen. Maar een hogere investering loont. Als u honderden of zelfs duizenden euro’s uitgeeft aan uw droomfiets, dan is uw fiets de kosten van het beveiligen waard.

Naar ABUS beugelsloten

Kettingfietsslot

Pantserkabels en kettingsloten

Goede pantserkabels en kettingsloten zijn bijna net zo veilig als stalen beugelsloten omdat vaak dezelfde sluitmechanismen worden gebruikt. De pantsering en kettingschakels zijn nagenoeg even sterk. Het voordeel van kabels en kettingsloten echter is dat ze flexibel zijn. Dat maakt het vastleggen van uw fiets aan een boom of lantaarenpaal mogelijk.

Naar ABUS pantserkabel- en kettingsloten

Vouwfietsslot

Vouwsloten

Vouwsloten combineren de flexibiliteit van een kettingslot met de stabiliteit en veiligheid van een beugelslot. Ze laten zich als een duimstok tot een compact formaat samenvouwen en goed aan de fiets bevestigen.
Tip: kies de langste uitvoering, dan heeft u ook bij lantaarnpalen weinig moeite met het vastzetten van uw fiets.

Naar ABUS vouwsloten

Framefietsslot

Framesloten

Bij een kort bezoek aan bijvoorbeeld een winkel kan een frameslot dienen als ‘wegrijblokkering’, maar als enige beveiliging tegen diefstal is een frameslot niet voldoende. Framesloten zijn met name geschikt om in te zetten als extra beveiliging naast bijvoorbeeld een pantserkabel of beugelslot. Behalve extra beveiliging beschermt een frameslot tegen de diefstal van onderdelen zoals uw achterwiel.

Naar ABUS framesloten

Spiraalkabelsloten

Spiraalkabelsloten

Voor dunne spiraalkabels geldt net als voor framesloten: ze bieden als enige beveiliging onvoldoende bescherming tegen fietsdiefstal. De kwaliteit van het sluitmechanisme speelt daarbij een ondergeschikte rol. Een kniptang is vaak voldoende om de kabel door te knippen.

Naar ABUS spiraalkabelsloten

Informatie over fietsbeveiliging

Hoe kunt u zich beschermen tegen fietsdiefstal? Wij geven u tips hoe u uw fiets beter kunt beschermen tegen diefstal.

meer

Meer over diefstalbeveiliging