Das Reithelmsortiment von ABUS PIKEUR / ©ABUS

ABUS PIKEUR Safe in Style

EEN HELM ALS EEN KROON

Comfort, veiligheid en passie – drie eigenschappen die paardrijden met fietsen verbinden en leidden tot de ontwikkeling van hoogwaardige paardrijhelmen door middel van ongekende samenwerkingsverbanden.

ALS PROFESSIONALS SAMENWERKEN, GEBEUREN ER GEWELDIGE DINGEN
©ABUS

 

Het maakt niet uit in welk zadel je zit. Iedereen wil er goed uitzien, maximaal comfort ervaren en veilig uitstappen. Niet alleen ABUS, sinds jaar en dag specialist op het gebied van fietshelmen en leverancier van het WorldTour-team MOVISTAR Team, maar ook Pikeur, toonaangevend ruiterleverancier van diverse Olympische teams, weten dit.

Met het doel eersteklas paardrijhelmen te ontwikkelen, besloten deze twee merken hun knowhow samen te voegen en een revolutie teweeg te brengen in de wereld van de paardrijhelmen. Maar ze doen het niet alleen. Want om ruiters op alle niveaus de hoogste kwaliteit te kunnen bieden, moeten topsporters de mogelijkheid hebben om zonder bureaucratische rompslomp hun zorgen kenbaar te maken.

SAMENWERKING MET GUT AUBENHAUSEN

Niemand anders dan een professionele ruiter zelf weet beter wat een goede paardrijhelm maakt. Dit verzoek leidde tot een nauwe samenwerking met de topatleten Jessica von Bredow-Werndl, tweevoudig Olympisch kampioene, en Benjamin Werndl, lid van de Duitse Olympische ploeg, uit Gut Aubenhausen. 

Samen met helm-expert ABUS ontwikkelden de professionele atleten unieke oplossingen voor de paardensport, die de hoogst mogelijke veiligheid combineren met een comfortabel ventilatiesysteem en een onderscheidend design.

AIRLUXE

KWALITEIT VERSMELT MET DESIGN EN KNOWHOW

Uniek design gecombineerd met de nieuwste techniek en het hoogste draagcomfort – dat is high-end. Dit is de AirLuxe-paardrijhelm van ABUS PIKEUR. Hij is verkrijgbaar in drie verschillende versies (Pure, Chrome & Supreme) en valt op door zijn grote verscheidenheid. Mat of glanzend, met lange of korte vizier, bijna geen wens blijft onvervuld. De technische kenmerken, zoals helmschaal, afstelling en ventilatiesysteem, zijn voor alle varianten van de AirLuxe gelijk. Wat het design betreft, kunt u daarentegen naar uw hart luisteren en uw favoriete kleur kiezen.

 

 

 

AirDuo

WAAROM TWEE HELMEN DRAGEN ALS ÉÉN OOK VOLSTAAT?

ABUS Pikeur dacht er ook zo over en biedt met de universele AirDuo een kinderhelm die zowel voor fietsen als paardrijden is goedgekeurd en het hoofd van uw jongste in beide gevallen optimaal beschermt. Het omslachtig verwisselen van hoofdbescherming behoort nu tot het verleden.

VEILIG IN HET ZADEL MET ABUS

Iedereen die in het zadel stapt, kent de geneugten van vrijheid die te paard te wachten staan: Gewichtloosheid, elegantie en kracht. Maar ook in de paardensport ontstaat al snel de wens naar veilige hoofdbescherming. Want zelfs een betrouwbaar paard kan af en toe schrikken en zijn ruiter van zijn stuk brengen.

©ABUS
Simone Blum, springruiter en wereldkampioen 2018

 

Tot de absolute basisuitrusting van een ruiter behoort dus de paardrijhelm. Deze beschermt het belangrijkste wat we hebben: ons hoofd. Maar wat maakt een goede paardrijhelm en waar moet ik op letten als ik er een koop? Wij hebben de belangrijkste informatie over paardrijhelmen voor u op een rijtje gezet en beantwoorden hieronder de meest gestelde vragen:

VEELGESTELDE VRAGEN / FAQ

Een goede paardrijhelm beschermt het hoofd tegen ernstige verwondingen bij de ruitersport en biedt tegelijkertijd het gewenste draagcomfort. Natuurlijk speelt ook het uiterlijk een rol, maar bij de aanschaf moet u zich vooral richten op veiligheid en comfort. Uw hoofd zal u dankbaar zijn. Opdat een paardrijhelm zijn beschermende functie daadwerkelijk zou kunnen vervullen, moet hij eerst en vooral perfect passen. Een helm past wanneer hij het hoofd omsluit zonder te knellen. Hoofdomtrek en hoofdvorm zijn bepalende factoren. De hoofdomtrek kan gemakkelijk worden bepaald met behulp van ons ABUS PIKEUR-meetlint. Als de paardrijhelm ook een klein verstelwieltje heeft, kan de maat precies aan de omtrek van het hoofd worden aangepast. De vorm van het hoofd is zeer individueel en niet elke helm past even goed. Het is het beste om in een speciaalzaak verschillende paardrijhelmen te passen en uw persoonlijke favoriet te vinden.

Het optimale draagcomfort wordt gecreëerd door een samenspel van pasvorm, comfortabele bekleding en geïntegreerd ventilatiesysteem. Een goed ventilatiesysteem zorgt voor voldoende luchtcirculatie tijdens het rijden. Als een paardrijhelm een geavanceerd ventilatiesysteem heeft, zoals ABUS heeft, kunt u hem zowel in de zomer als in de winter dragen. Ook het gewicht van de helm speelt een rol – vooral als u uw hoofdbescherming meerdere uren achtereen draagt. Hij moet daarom comfortabel op het hoofd zitten en niet te zwaar zijn.

Een goede paardrijhelm moet in ieder geval voldoen aan de huidige rijhelmnorm VG1 01.040 2014-12 (kortweg VG1). Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat aan de vereiste minimumnormen wordt voldaan. 


Alle ABUS-paardrijhelmen voldoen niet alleen aan de huidige Europese veiligheidsnorm VG1, maar ook aan de Amerikaanse ASTM-norm en de Britse Kitemark-norm en zijn conform PAS 015. De PAS 015-norm stelt de hoogste veiligheidseisen aan een paardrijhelm. Met een ABUS-helm bent u overal ter wereld optimaal beschermd – net als de Duitse rijsportprofessionals die de helmen hebben helpen ontwikkelen. Lees hier meer over het ontwikkelingsproces van een ABUS-paardrijhelm en de samenwerking met de toonaangevende ruitersportzaak PIKEUR.

Wanneer de kinband open is, mag de helm bij het bewegen niet naar achteren of in het gezicht glijden. Hij moet dus goed op het hoofd zitten zonder te drukken, zelfs als de kinband open is. Om dit te doen, voert u de schudtest uit en beweegt u uw hoofd in alle richtingen. Zorg ervoor dat de bandjes niet in het oor snijden. Het oor moet over het algemeen blootliggen en niet worden bedekt door de helm. 

Of je nu beginner, gevorderde of professional bent – risicovolle of onvoorziene situaties kunnen zich altijd voordoen. Daarom heeft de stabiliteit van de paardrijhelmen de hoogste prioriteit. Natuurlijk zijn er ook paardrijhelmproducten met speciale kenmerken, zoals fluwelen bekleding, glittersteentjes en een lang vizier. Deze worden dan in het hogere prijssegment opgenomen. De prijs alleen is echter geen garantie voor meer veiligheid. Let daarom bij de aankoop op de certificatiezegels. Goede instapmodellen voldoen aan de gangbare normen. Vooral als de vorm van het hoofd nog verandert, is een helm met verstelbare maat geschikt. Paardrijhelmen met verstelwieltjes aan de achterkant van het hoofd zijn standaard bij ABUS.

Verwijder regelmatig vuil van uw paardrijhelm met lauw water. Gebruik daarbij geen oplosmiddelen.

Vervoer uw helm altijd in een hoes, zoals onze ABUS PIKEUR-tas die bij de helm wordt geleverd.

Zorg ervoor dat de paardrijhelm tijdens het vervoer goed ligt.

Laat uw helm niet in de zon liggen, want UV-straling beschadigt de helm.

Na een val of een zware schok kan de beschermende functie van de helm verminderd zijn. Zelfs als de paardrijhelm geen zichtbare schade heeft, kan hij kleine haarscheurtjes vertonen. Voor uw eigen veiligheid is het dus van essentieel belang dat u uw helm vervangt na een rijongeval of botsing.

Ook de duurzaamheid van een helm speelt een rol: Bij regelmatig gebruik dient u de helm na enkele jaren (ca. 5 jaar) te vervangen, aangezien het materiaal onderhevig is aan een natuurlijk verouderingsproces. Na uiterlijk acht jaar raden wij aan de helm te verwijderen wegens materiaalmoeheid, ook als hij niet wordt gebruikt. U vindt het bouwjaar in de helm onder de voering.

In Duitsland is er momenteel geen uniforme helmplicht – behalve voor toernooien. In geval van schade kunnen verzekeringsmaatschappijen ruiters zonder helm echter beschuldigen van grove nalatigheid en aldus de uitkeringen beperken of zelfs weigeren. Veel rijscholen en maneges schrijven in hun huishoudelijk reglement al voor dat een helm verplicht is. Voor uw eigen veiligheid loont het dus de moeite om vanaf het begin een paardrijhelm te dragen. Uitgebreide informatie over ABUS-paardrijhelmen vindt u hier.

Loading ...